Sathya Sai Centrum-Mandir Rotterdam

'Help Ever - Hurt Never'

Historie

De heer wijlen B. Ramcharan is de stichter van de Sri Sathya Sanatan Saarthi Sai Mandir. De heer B. Ramcharan heeft zijn leven lang, samen met zijn vrouw, wijlen J. Ramcharan-Raghoenath, belangeloos zijn tijd en energie gestopt voor het welzijn van de Mandir. De heer Ramcharan was voor vele bezoekers van de Mandir een voorbeeld en men beschouwde hem als 'leider'. Zij vroegen hem naar zijn mening en advies over allerlei privé en religieuze zaken. Zijn adviezen waren nuttig en waardevol.

De heer B. Ramcharan hield ervan om te reizen naar India. Hij werd in India geprikkeld door de armoede en heeft veel voor de hulpbehoevenden gedaan. In één van zijn reizen naar India leerde hij Sathya Sai Baba kennen.

Het ontstaan van de Sai Mandir is meer dan 40 jaar geleden begonnen toen de heren (tevens zeer goede kennissen van elkaar) B. Ramcharan, meneer Ramdhan en N.K. Dhir in aanraking kwamen met Bhagavan Sri Sathya Sai Baba. De heer B. Ramcharan was enorm geïnspireerd geraakt door Sathya Sai Baba en was druk bezig met het verspreiden van Zijn bestaan aan de mensen.
In die tijd van Sathya Sai Baba relatief onbekend in Nederland. Er moest een Mandir komen ter ere van Sathya Sai Baba, daar werd al druk over gediscussieerd.

'' Jouw Mandir? Nee, dit is Mijn Mandir! ''

De eerste diensten vonden plaats in een kleine ruimte in de Zwaanshals.

De interesse en het geloof in Sathya Sai Baba groeide, waardoor de ruimte in de Zwaanshals te klein werd om de diensten voort te zetten. Ondertussen werd er hevig gezocht naar een pand waar er plaats zou moeten zijn voor een 'echte' Mandir.

In 1980 was het eindelijk zo ver; een pand met een ruimte voor een echte Sathya Sai Baba Mandir werd verwezenlijkt te Claes de Vrieselaan. Een periode van meer dan 10 jaar hebben daar de diensten (wekelijkse kirtan, pooja en vieringen) plaatsgevonden. Helaas moest het pand aan de Claes de Vrieslaan worden gesloopt vanwege bestemmingsplannen.

Radeloos gingen de heer B. Ramcharan en zijn vrouw naar India en vroegen raad aan Sathya Sai Baba tijdens een interview. Tijdens dat interview vroeg de heer Ramcharan aan Sathya Sai Baba: 'Swami, mijn Mandir wordt te klein, wat moet ik doen?'.
Swami antwoordde: ' Jouw Mandir? Nee, dit is Mijn Mandir. Ga terug, daar staat iets op je te wachten'.


Met de zegen van Sathya Sai Baba was het in 1991/1992 gelukt om een pand te vinden. Dit is niets minder dan de huidige Sri Sathya Sai Baba Mandir te Teilingerstraat, waar de diensten al meer dan 25 jaar elke zondag gehouden worden.